Какво представлява стъклото

Какво представлява стъклото

Сега можете да го видите, a сега не. Стъклото е една загатка. Достатъчно твърдо е да ни защити, но може да се счупи с невероятна лекота. То е направено от непрозрачния пясък и все пак е напълно прозрачно. И, може би най- изненадващото от всички, то се държи като твърд материал, но е и също някакъв вид странна течност под прикритие! Можете да намерите стъкло, където и да погледнете: повечето стаи в дома ви ще имат стъклен прозорец, а ако не, ще имате огледало или електрическа крушка. Стъклото е един от най-старите и най-разнообразни материали в света, създадени от човека. Нека разберем малко повече за това.

Какво е стъклото?

Вярвате или не, стъклото е направено от чист пясък. Може да се направи стъкло, чрез нагряване на  обикновен пясък (който в повечето случаи е съставен от силициев диоксид) докато се разтопи и превърне в течност. Това няма да го видите да се случва на плажа: пясъкът се топи на изключително високата температура от 1700°C (3090°F).

Items made from recycled glass

Когато разтопеният пясък се охлади, не се превръща отново в  пясъчливо жълто нещо, от което е започнало. Tой претърпява пълна трансформация и предобива изцяло различна кристална решетка. Но независимо колко охлаждате пясък, той никога не става плътен. Вместо това той става някаква замразена течност или, както учените го наричат, аморфна маса. Той е нещо между твърдо и течно състояние, с някаква част от подредбата на кристалната решетка на твърдо тяло и някои от молекулен случайности на течността.

Стъклото е много популярен материал в нашите домове, защото има най-различни приложения. Оставяме настрана факта, че е прозрачно, то не е скъпо да се произведе. Лесно се оформя когато е разтопено, сравнително устойчиво на топлина, химически инертен (затова стъкленият буркан не реагира със съдържанието, което слагаме вътре), и може да се рециклира многократно.

Какво представлява стъклото

www.staklarbg.com

1 Коментар за "Какво представлява стъклото"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*