Прозрачни соларни панели

Прозрачни соларни панели

Прозрачни соларни панели

Учени от Мичиганския щатски университет създадоха напълно прозрачен соларен панел. В момента соларните панели са само частично прозрачни, но новите не могат да бъдат различени от обикновено стъкло.

Според тях това е и първият напълно прозрачен сoларен панел, който ще може ефикасно да се използва в различни условия. Oт високи сгради с много прозорци до всякакъв вид мобилни устройства.

Учените използват прозрачен луминисцентен соларен концентратор, който абсорбира невидими дължини на вълните /ултравиолетовите лъчи и инфрачервената светлина/. Приетата инфрачервена светлина се пренасочва към ръба на панела, където тънка ивица от стандартна фотоволтаична соларна клетка я преобразува в енергия.

За момента коефициентът на продуктивност на соларния концентратор е с продуктивност 1%, но учените смятат, че може да се увеличи до 5 пъти. Засега технологията няма да може да поддържа батерията на телефона ни вечно, но ще добавя няколко часа към едно зареждане.

Конвенционалните слънчеви панели, по-специално слънчеви фотоволтаични панели, абсорбират слънчевата светлина и преобразуват фотоните (частици слънчева светлина) в използваема енергия. Трудността при направата на прозрачни слънчеви панели е, че слънчевата светлина преминава през прозрачния материал. Ако материалът е прозрачен обаче, по дефиниция това означава, че цялата светлина преминава през средата, за да удари задната част на окото ви.

Прозрачни соларни панели

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*