Самопочистващо се (self-cleaning) стъкло

Самопочистващо се стъкло 2

Самопочистващо се (self-cleaning) стъкло

Самопочистващите се покрития, които се нанасят върху стъкло, се разделят на две категории: хидрофобни и хидрофилни. И двата видя покрития се самопочистват чрез действието на водата. Първото (хидрофобното) се почиства от търкалящите се капчици, а второто (хидрофилното) – чрез стичаща се вода, която отмива мръсотията.

Хидрофилните покрития, които са на основата на титанов диоксид, имат допълнителено свойство: те реагират със слънчевата светлина и така спомагат за химическия разпад на натрупалата се мръсотия. Това е процес известен като Photocatalysis.

Предимствата са ясни: не е необходимо някой да почиства прозорците, които имат такава повърхност; свободното от замърсяване стъкло е по-ясно и така прозорците изглеждат по-добре.

Но не липсват и недостатъци, които пречат на масовата употреба на тези покрития. Обработката на партида хидрофобен материал е скъпа и отнемаща много време техника, а произведените покритията обикновено са неясни, което изключва приложенията им в лещи и прозорци. Вторият вид на самопочистващи се покрития са хидрофилни покрития, които не разчитат само на притока от вода, за да се отмие мръсотията, а и на слънчевата светлина.

Самопочистващо се стъкло

Самопочистващото се стъкло наистина не е мит, тъй като неговото специално покритие разгражда органичните замърсявания, като същевременно намалява прилепването на неорганичната мръсотия.

Самопочистващо се (self-cleaning) стъкло

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*