История на стъклото – от древността до днес

История на стъклото – от древността до днес

Хората са използвали естествено срещащите се форми на стъклото, особено обсидиан (природно, вулканично стъкло), преди да се научат как да го правят. Обсидианът се е използвал за производство на ножове, върхове на стрели, бижута и пари.

Обсидиан

Древният римски историк Плиний предполага, че финикийските търговци са направили първото стъкло в региона на Сирия около 5000г. пр.н.е.. Но според археологическите доказателства, първото ръчно направено стъкло било в Източна Месопотамия и Египет около 3500г. пр.н.е., а първите стъклени съдове били направени около 1500г. пр.н.е. в Египет и Месопотамия.

През следващите 300 години, стъкларската промишленост се увеличава бързо и след това спира. В Месопотамия тя се възражда през 700г. пр.н.е., а в Египет – през 500г. пр.н.е.. През следващите 500 години, Египет, Сирия и другите страни, по протежение на източното крайбрежие на Средиземно море, са центрове за производство на стъкло.

В началото било много трудно и бавно да се произвежда стъкло. Стъклените пещи за топене били малки и топлината, която произвеждали едва била достатъчна, за да се стопи стъкло. Но в 1 век пр.н.е., сирийски майстор изобретил тръбата за издухване на стъкло. Това революционно откритие, направило производството на стъкло по-лесно, по-бързо и по-евтино. Производство на стъкло процъфтяло в Римската империя и се разпространило от Италия до всички страни под нейно управление. В 1000 г. египетския град Александрия е най-важният център за производство на стъкло. В цяла Европа чудотворното изкуство, на правене на витражи по църкви и катедрали в целия континент, достигна своята височина в най-добрите Chatres и Canterbury катедрални прозорци, произведени през 13-ти и 14-ти век.

История на стъклото – от древността до днес

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*