Какво представлява гравираното стъкло

Гравирано стъкло

Какво представлява гравираното стъкло

Гравирането на стъкло представлява техника за създаване на изкуство върху повърхността на стъклото чрез прилагане на киселини, сода, или абразивни частици. Използват се различни техники за да се гравира повърхност от стъкло, дали за художествен ефект, или просто, за да се създаде прозрачна повърхност.

Киселинно гравиране се извършва с помощта hexafluorosilicic киселина (H2SiF6), която, когато  е безводна е безцветна. Киселината се получава чрез разтваряне на силикагел в смес от флуороводородна киселина, кварцов прах, калциев флуорид, и концентрирана сярна киселина, получен след нагряване.

Паста за гравиране на стъкло се използва от любители, като обикновено е по-лесно за използване от киселината. Предлага се от магазини свързани с изкуството. Тя се състои от съединения на флуора, като флуороводород и натриев флуорид (които все още са много опасни). Понеже видовете киселини, използвани в този процес са изключително опасни, абразивните методи са придобили по-голяма популярност.

За абразивно бластиране („Песъкоструйна“) е друга често срещана техника за създаване на модели върху стъклени предмети, при създаването на „замръзналия“ поглед към стъклото. Той често се използва за търговски цели. Въздух, под високо налягане, смесен с абразивни материали гравира повърхността на стъклото и създава желания ефект. Колкото по-дълго потока въздух и абразивни материали са съсредоточени на едно място, толкова по-дълбоки са прорезите.

Съществуват и още няколко вида гравиран, но най-популярното е чрез пясъкоструйка. Друг начин е ръчното гравиране. Той се използва за гравиране, например, на стъклени чаши.

Гравирано стъкло 2

Какво представлява гравираното стъкло

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*