Какво представлява стъклокерамиката

Какво представлява стъклокерамиката

Едно случайно прегряване на пещ за стъкло довело до откриването на материала, известен като стъклокерамика. Когато стъклото се е прегряло, малки кристали са се образували в аморфния материал, които предотвратили да се разпространят пукнатини в стъклото.

Първата стъпка към стъклокерамиката включва конвенционални техники за получаване на стъкло. Продуктът се загрява до 750-1150C, докато част от структура се превръне във фин кристален материал. Стъклокерамиката е най-малко 50% кристална, след като се е нагряла. В някои случаи, крайният продукт е с над 95% кристалност.

 Защото стъклокерамиката е по-устойчива на термичен шок, съдове за готвене, изработени от този материал могат да се прехвърлят директно от горещата печка до хладилника, без да се счупи. Стъклокерамиката също е по-добра при провеждане на топлина, отколкото конвенционалните стъкла. Тя също е по-издръжлива при високи температури в сравнение със стъклото.

При производството на стъкло и керамика има малка разлика. Стъклената пещ ще има нагревателни елементи отгоре, докато керамичната пещ ще има нагревателни елементи отстрани. Известно е, че стъклото е некристално. Стъклото често не се счита за керамично поради аморфния си (некристален) характер. Изработката на стъкло обаче включва няколко етапа от процеса на керамиката и неговите механични свойства са подобни на керамичните материали. Керамиката може да бъде кристална или частично кристална.

Какво представлява стъклокерамиката

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*