Как да почистим стъклата и огледалата

почистване на стъкло  Стъклени прозорци и огледала лесно събират мръсотия, дори и да    ги почистваме твърде често. Освен това, въпреки всичкото щателено почистване и зор, стъклото не изглежда изкрящо чисто, защото има ивици и мъх.

Така не само за мазнината трябва да използвате правилните инструменти. Например, най-добре се чистят огледала, стъклени витрини, душ кабини и стъклени мебели с микрофибърна кърпа, велур, или гумена гъба вместо хартиена кърпа, защото последното е вероятно да остави след себе си ивици.

Интересното е, че дори един лист от смачкан вестник може да бъде чудесна алтернатива на хартиена кърпа. Бъдете уверени, че мастилото не цапа стъклото както стъклото не абсорбира мастило. Избягвайте да триете с вестник дограмите, все пак.

Стъпки на почистване:

1. Набавете всички неща за почистване, като например бял оцет, вода (за предпочитане дестилирана вода), спрей бутилка или голяма купа, микрофибърна кърпа / мека кърпа без влакна / вестник, и памучни тампони / мека четка.

Стъпка 1

2. В случай, че почиствате стъклен прозорец, положите кърпа за первазите. Това е особено важно при почистване на прозореца с дървени первази.

Стъпка 2

3. Направете почистващ разтвор чрез смесване на една част бял оцет и четири части вода.

Стъпка 3

4. Напръскайте си кърпа за почистване, или просто натопете почистващия инструмент в този разтвор и изстисквайте излишната течност.
В случай, че размерът на стъклото е твърде голям или ако използвате вестник за почистване,то тогава ще бъде по-добре да се пръска разтвора на самото стъклото.

Стъпка 4

5. Разтрийте повърхността на стъклото с кръгови движения, за да се отстранят всички петна. След това избършете с вертикални движения, следвани от хоризонтални, за да стане стъклото чисто и блестящо.

Стъпка 5

6. Почистете ъглите и ръбовете с памучен тампон или мека четка.

Стъпка 6

7. Завършете с бързи движения с помощта на вестници, или стара памучна тениска / пелени за многократна употреба за да полирате стъклото.

Допълнителни съвети:

За почистване на изключително мръсни стъкла, започнете с почистване с микрофибърна кърпа, напоена с почистващ разтвор, няма значение дали е домашнен или купен от магазина. Накрая, полирате стъклото, като го търкате със смачкан вестник.

При използване на комерсиални препарати, изберете да използвате продукт, който не съдържа амоняк. Огледала и стъкла могат да се почистват с газирана вода, също. Филтрите за кафе също се считат за ефективни в това отношение.

Ако има восъчен филм върху стъклото, можете да смесвате две чаши вода, една четвърт чаша оцет и половин чаша течен сапун.

Друга рецепта за това включва смесване на две супени лъжици всяка от бял оцет и спирт, една и половина супени лъжици царевично нишесте в чаша топла вода. Съхранявайте го в спрей бутилка и го разклащайте преди всяка употреба.

В случай, че стъклото е „облачно“, можете да използвате смес от половин чаша спирт, две супени лъжици амоняк, а една четвърт чаена лъжичка течен препарат за чинии. Друг лесен начин за почистване облачността на огледала е да използвате малко крем за бръснене (не гел).

За почистване на стъклена маса, можете да използвате малко лимонов сок и след това да я изтъркате с вестник. Не търкайте прекалено силно, или в противен случай може да се получат драскотини. Освен това, малки драскотини по стъклото може да се полират с помощта на малка бяла паста за зъби.

При използване на вода за почистване на стъклото, предпочитайте да използвате дестилирана вода вместо чешмяна вода, дори и за разреждане на разтвора за почистване. Минералите, присъстващи в обикновена вода могат да оставят на ивици, въпреки използването на подходящи инструменти.

В случай, че има упорити петна или твърди петна вода върху стъклото, може да се използват чист бял оцет, без разреждане.

При почистване, не забравяйте да избърсвате и подсушавате стъклото бързо, за да се избегнат ивици. Освен това, се препоръчва да подсушавате вътрешността на прозореца в една посока, а отвън в друга. Например, можете да подсушите отвътре с вертикални движения, а отвън с хоризонтални движения, за да може по-лесно да намерите къде са ивиците.

Прозорците трябва да се почистват основно както отвътре, така и отвън на всеки няколко месеца или най-малко два пъти годишно.

При стъклопис се препоръчва минимално почистване. Ако има натрупване на прах и мръсотия, то тогава го почистете с кърпа, напоена с дестилирана вода, за да се избегне промяна в цвета.

Please follow and like us:
Последвайте ни в
Facebooktwitterinstagramfoursquare

Споделете в
Facebooktwitterpinterestlinkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *