Къде се използва стъклокерамиката

Стъклокерамика

Къде се използва стъклокерамиката. Стъклокерамиката е много функционална.

Стъклокерамиката е твърд материал, частично кристален и отчасти стъклен, образуван при контролирана кристализация на стъкло. Защото стъклокерамиката е по-устойчива на термичен шок, съдове за готвене, изработени от този материал могат да се прехвърлят директно от горещата печка до хладилника, без да се счупи. Стъклокерамиката също е по-добра при провеждане на топлина, отколкото конвенционалните стъкла. Тя също е по-издръжлива при високи температури в сравнение със стъклото. 

1. Плотове за готварски електроуреди

Стъклокерамиката е много функционална. Котлоните загряват бързо. Някои типове като халогенните и индукционните се използват само в стъклокерамичните плотове, оборудвани с по-съвършени органи за управление, които позволяват по-точно регулиране на нагряването. В плотовете се вграждат таймери, индикатори, сензорни бутони, блокировки. Почистването на гладката и плоска стъклокерамика е по-лесно и просто в сравнение с чугунените плочи.

2. Врати от стъклокерамика за камини (огнеупорно стъкло)

Керамичното стъкло, познато у нас като „японска стъклокерамика”, е висококачествено огнеупорно прозрачно стъкло. Характеризира се с много висока работна температура, нулев коефициент на топлинно разширение и висока устойчивост на резки температурни промени (термичен шок).

Характеристики:

  • Огнеупорно стъкло издържа на температура 750оС
  • Устойчиво на температурен шок – може да бъде заливано с вода докато е горещо.
  • Дебелина: 5 мм
  • Подходящо за камини, печки и др.

3. Горивни камери
4. Отоплителни печки
5. Грилове и фурни
6. Пещи и други индустриални съоръжения
7. Осветителна техника

Къде се използва стъклокерамиката.

https://staklarbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*