Огледалото и значението му във Фън Шуй

feng-shui-mirror-placement-l-8866b1e2a46334fb

Огледалото и значението му във Фън Шуй

Казват, че когато изобретил огледалото, човекът едва ли е предполагал, че създава една от най-тайнствените вещи в своята история.

Всичко, което се е отразило веднъж в неговата сияеща повърхност, нямало да изчезне никога.   Огледалото помни всичко… Още през средните векове учените и маговете смятали, че огледалата не само отразяват видимия свят, но са и тясно свързани с невидимия, не само копират нашия външен облик, но и получават, възпроизвеждат и създават информация за нашия вътрешен свят.
Първите огледала са представлявали полирани до блясък листове от бронз, сребро и злато и появили в Египет през III век пр. Хр. Съвременната история на огледалата започва през XIII в., когато в Холандия  открили технологията на тяхното производство. В средновековна Европа огледалата стрували много скъпо и били предмет на колекциониране. В Русия до края на XVII в. огледалата се смятали за греховен предмет, като се стигнало до там църковният събор да забрани на духовните лица да имат този „дяволски” предмет” в домовете си.

В приказката за Снежанка лошата царица я наблюдава през огледалото, което даже говори.
В приказката за Алиса, момиченцето преминава през огледалото в огледалния свят.
В „Красавицата и звяра”, главната героиня вижда в магическо огледало тежко болният си баща и моли Звяра да я пусне в къщи.
Старинната легенда разказва, че Александър Македонски дълго гледал в бронзовото си огледало, преди битката с персийския цар, за да види чия ще бъде победата.

Тибетските монаси разработили удивителна техника на „връщане към себе си”, при която огледалото се използва като уред за пренастройване на собственото съзнание.
В необичайните свойства на огледалото е вярвал известният средновековен учен Теофаст Парацелс, който е поставял диагнози на болните по тяхното дишане в огледалото. С помощта на магични заклинания той е „уговарял” тъмните енергии на болестта  да преминат в отражението на поставеното пред болния огледало. Така „огледалният двойник”  трябвало да боледува вместо реалния човек.
Според древните легенди, в огледалата са затворени душите на тези, които някога са поглеждали в тях. Смятало се, че ако огледалото пази отражението на лош човек или е поставено в стая, където се е случило нещо негативно, то се променя: винаги е студено на пипане и пред него гаснат църковните свещи.

С огледалото са свързани много български легенди и традиции.

При смърт в дома то задължително се покрива с плат. Според народните вярвания, това се прави, за да не вземе душата на покойника със себе си някой друг в отвъдния свят. Другото обяснение на обичая е, че душата вместо да отлети на небето, може да се залута в огледалото (отново огледалото се разглежда като проход) и да остане в него като в капан. На много места в източна България бабите не дават на малките деца да гледат дълго в огледало, за да не ги вземе дяволът.

Защо е така?

Днес огледалото е всекидневна необходимост, детайл от интериора,  незaменим помощник на жените… Тук обаче говорим не за интимното дамско огледалце, което  е “лична” собственост, а за големите огледала в дома.
Дали огледалото в коридора просто ни отразява? То се мръщи, когато сме сърдити, но се усмихва на нашата усмивка. Но не всички знаят, че това е “одушевен” предмет, способен кардинално да промени с присъствието си околното пространство, да умножи положителните енергии и емоции, но и да акумулира негативните такива.

Огледалото е важен предмет за стабилизиране на енергетиката на дома.

То е най-мощният енергиен акумулатор, който поглъща огромно количество енергия. Но ако постоите по-дълго пред него, ще имате усещането, че все едно започва да действа вампир, който изсмуква енергията от вас.
Важно свойство на огледалото е неговата способност да удвоява предметите, а следователно се удвояват и техните свойства. За това, внимавайте какво отразява огледалото. Добре е, когато в огледалата се отразяват красиви неща от интериора.
Огледалата трябва да са разположени строго вертикално и не бива да деформират отражението по никакъв начин! Ако имате голямо огледало тип “лупа” или тип “панорамно” – просто го изхвърлете!

Огледалото намира идеално приложение в трапезарията, където то отразява храната на масата, затова толкова често можем да видим огледала в престижните ресторанти.

Огледалото в антрето трябва да е достатъчно голямо, за да отразява цял образ, когато става дума за човек. Предметите и мебелите около огледалото да са разположени така, че да не стесняват отражението. В идеалния случай огледалото в антрето показва в цял ръст всички членове на семейството, т.е. не „отрязва” краката на децата и главите на родителите.
Не разполагайте огледало срещу входната врата – така ще връщате обратно цялата влизаща в дома енергия.

Огледалото в спалнята изисква специално внимание.

Огледалата привличат и предават енергията, те са идеални активатор на енергия, а спалнята е място за почивка.  Най-добрият вариант е в това помещение изобщо да не присъстват огледала. Ако приемем, че огледалото е един вид „одушевен” предмет, то в съпружеската двойка влиза трета „огледална” личност, а в отношенията между  мъжа и жената наличието на огледални двойници е крайно нежелателно.

Смята се, че ако леглото на спящите се отразява в отгледалото, то способства за семейни кавги, тревога и съпружеска невярност.

Другото суеверие е свързано с душата на спящия. Когато човек заспи тя излита по неведомите си пътища, но връщайки се преди събуждане се стряска от своя образ, отразен в огледалото.
Някои двойки предпочитат да правят секс пред огледалото и в това няма нищо лошо. Казахме, че то е идеалният активатор на енергиите. Ако сте от почитателите на такъв вид секс, старайте се поне по време на сън леглото да НЕ се отразява в огледалото.
Как да решим въпроса? Много от жените за нищо на света не биха се разделили с огледалото в спалнята, защото то е тяхната „гримьорна”. Мили дами, на пазара има красиви подвижни огледала, тип актьорски, които са със затварящи се крила. И практично, и удобно решение на казуса.

Винаги помнете, че огледалото не е просто предмет и част от мебелировката.

То участва в живота и енергийния обмен на дома. Огледалото съществува едновременно в две измерения – едното е нашата реалност, а второто е загадъчния свят на другите измерения.

Огледалото е прекрасен активатор на положителни енергии.

То е акумулатор на положителни емоции. Огледалото иска да отразява добро – давайте му го!
Огледалата не трябва да отразяват неприятни места: кош за боклук, коша с мръсно бельо, тоалетна.
Популярно е мнението, че новото огледало е способно да подобри психологическия климат в семейството, тъй като то е лишено от всякаква негативна информация.
Поддържайте огледалата чисти. Избягвайте да се оглеждате в пукнати огледала. Българската традиция гласи, че счупеното огледало носи нещастие, затова незабавно го изнесете от дома си и купите ново.

Запомнете: винаги заставайте пред огледалото с усмивка.

Преди да се отдалечите от него се усмихнете още веднъж (и то ще ви се усмихне) и си пожелайте успех. Така късметът никога няма да ви изневери!

                                                                                                                                                             Материал: fengshui-bg.com

Огледалото и значението му във Фън Шуй

https://staklarbg.com

1 Коментар за "Огледалото и значението му във Фън Шуй"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*